Ulkopolitiikkaan kuuluu luonnostaan se, että salataan asiat, jotka muutoinkin ovat tiedossa. Näin ei paljastu se, mitä ei oikeastaan tiedetä. Tai mistä yritetään välttää julkista keskustelua.

Malesialaiskoneen alas ampumisen tutkimus on oiva esimerkki tästä ulkopoliittisen vaiteliaisuuden kultaisesta säännöstä. Alun perin oli ilmeistä, että MH17 ammuttiin alas. Amerikkalaiset sanoivat heti, että ne jotka ampuivat, luulivat ampuvansa jotakin muuta. Oheisvahinko, collateral damage, vai harkittu teko?  

Jos se oli harkittu teko, syylliset on saatava vastuuseen. Jos se oli oheisvahinko, syyllisyys on konstikkaampi kysymys, sillä vastaavia vahinkoja todetaan kaiken aikaa.  Juristit ovat tässä asiassa minua viisaampia. 

Sitä olen nyt yrittänyt ymmärtää, mitä Suomen valtiojohto tässä asiassa salailee. Lehtitietojen mukaan Hollannin viranomaisten oikeusapupyyntö tuli kesällä 2014 Stubbin hallitukselle. Presidentti Niinistö oli muistavinanaan, että salattu koe tehtiin lokakuussa 2015 eli yli vuotta myöhemmin Sipilän hallituksen aikana. Ulkoministerit Tuomioja ja Soini varmaankin tietävät, saiko pyynnön esittäjä sitä mitä tilasi. 

Mitä tässä sitten salattiin?

Presidentti Niinistön mukaan venäläisille kerrottiin, että tällaiseen pyyntöön aiotaan suostua. Asiasta ei kuulemma keskusteltu venäläisten kanssa. Mitähän tuo “keskusteleminen” tarkoittaa?  Vaikea uskoa, että Kreml ottaisi tällaisen tiedon ilmoitusasiana. Mutta tämä on ulkopoliittinen totuus tällä hetkellä, että Kreml vaieten hyväksyi. 

Mutta jos hollantilaiset pyysivät salaamaan pyyntönsä, sitä  ei  kuitenkaan salattu venäläisiltä, joten jäljelle jää se, että suomalaisilta haluttiin salata se tosiasia, että Stubbin tai Sipilän hallitus aikoi osallistua YK:n suosittamaan kansainväliseen rikostutkintaan, josta se on saanut toisen EU-maan viranomaisten virka-apupyynnön. 

Minä en keksi, mikä ulkopoliittinen viisaus tähän kätkeytyy.

Nyt vedotaan siihen, että on haluttu salata asekaupan ehtojen tarkoittamia teknisiä tietoja.  Tuskin suomalaisten enemmistöä edes kiinnostaa ikääntyneiden ohjusten tekniset ominaisuuden. Minulta ne kyllä voi huoleti salata, kunhan ei salata sitä, mitä niiden avulla ehkä voidaan todistaa. Ja sen seikan salaamista minkään asekaupan ehdot eivät voi rajoittaa.

Tämä tekninen salaaminen on muutenkin hyperouto juttu. Mitä suomalaisista Bukeista paljastuisi sellaista, mitä läntiset kumppanimme eivät ole ajat sitten saaneet tietää esimerkiksi ukrainalaisilta ystäviltään?  Olisiko kysymys vain perinteisestä suomalaisesta kuuliaisuudesta, että luvataan yhtä yksille ja huomataan, että sopimusten mukaan sitä ei olisi sopinut luvata. 

Mitään muuta salattavaa en oikeastaan keksi kuin sen, kuka oikeastaan on suostunut siihen, että jouduttiin puun ja kuoren väliin. Ei haluta sanoa, kuka hösäsi. Se onkin asia, joka on syytä salata – ainakin suomalaisilta.

Päivitys 1.10.2016

Keskustelun edetessä yksityiskohdat asettuvat paikoilleen ja sitä kautta kysymykset lisääntyvät. Siksi poliitikot yrittävät sanoa mahdollisimman vähän tai puhua asian vierestä.

Nyt siis tiedämme, että valtiojohtomme tarkoituksena oli antaa oikeusapua hollantilaisten rikostutkintaan. Siitä kerrottiin myös venäläisille. Avun sisällön oli määrä paljastua, jos tutkinta johtaa syytteisiin ja oikeudenkäyntiin. Tämä rikostutkinnallinen salaamisen tarve on sinänsä oikeutettu, mutta eri asia oliko suomalaisilta syytä salata se, että viranomaiset ovat tällaisessa kansainvälisessä tutkinnassa mukana. Julkisen keskustelun välttämiseksi asia yritettiin vaieta kuoliaaksi.

Asia muutti luonnettaan, kun hollantilaiset kumppanit pyysivät sinänsä asiallisesti lupaa siirtää viranomaisyhteistyönä saamansa tiedot kansainvälisen tutkijaryhmän käyttöön, ilmeisesti julkaistavaksi sen raporteissa jo ennen alkuperäisen rikostutkinnan valmistumista. Näin tulisi julki se, miten suomalaiset ovat tulkinneet Buk-ohjuskauppaan liittyviä sopimusvelvoitteitaan, joista ei ole keskusteltu venäläisten kanssa. Kun lupaa ei kuulunut, hollantilaiset vuotivat asian julki ja nostivat suomalaiset kumppaninsa tikun nokkaan. 

Hyvää tarkoittavat suomalaiset kävelivät hollantilaisten virittämään ulkopoliittiseen miinaan. 

Rikostutkintaa tukeva viranomaisten yhteistyö on näin johtamassa Suomen syyttäjien aitioon asiassa, jossa se ei ole suoraan asianosainen.  Kansainvälisen tutkijaryhmän väliraportin julkaiseminen  osoittaa, että Venäjä pyritään vetämään vastuuseen vakavasta sotarikoksesta. Samanlainen kansainvälinen prosessi muhii Syyriassa.

Tässä sitä siis ollaan. Ei lääkärinä eikä edes poliisina, sanoisi se käytäntöä tunteva lakimies.